تفاوت پیپت و بورت آزمایشگاهی چیست؟
هنگام فعالیت و تحقیقات در هر آزمایشگاهی قطعا به ابزار و ظروف آزمایشگاهی متعددی نياز خواهید داشت که آشنایی با هر یک از این ابزار در نتیجه دقیق آزمایش کاملا موثر است. البته پیش از شروع کار باید به موارد ایمنی نیز توجه داشته باشید، زیرا عدم توجه به نکات و توصیههای ایمنی گاهی حوادثی خطرناکی را رقم میزند. از آن جایی که دو ابزار پرکاربرد آزمایشگاهی پیپت و بورت نام دارند، ما نیز در ادامه این مطلب قصد داریم بهصورت مختصر به تفاوت پیپت و بورت آزمایشگاهی بپردازیم.
بهصورت کلی هر دو ابزار جنسی شیشهای دارند و از هر دو در حجمسنجی استفاده میشود. هر دو ابزار به شکل لولهای شیشهای با دو سرباز، مدرج و نازک هستند. در هر دو وسیله، اندازهگیری مایعات از طریق درجهبندی روی سطحشان انجام میشود، اما اصلیترین فرق پیپت و بورت آزمایشگاهی در مکانیسم خروج مایعات از درون آنهاست که در ادامه به طور کامل به این موضوع میپردازیم.
بورت چیست؟
در مورد شکل ظاهری و عملکرد بورت میتوان گفت بورت، لوله مدرج طویل و یکنواختی محسوب میشود که در انتهاي آن معمولاً یک شیر جهت کنترل خروج مایعات نصبشده است. این ابزار پرکاربرد آزمایشگاهی برحسب میلیلیتر درجهبندی و هر میلیلیتر نیز معمولاً خود به ده قسمت برابر تقسیم میشود.
ظرف بورت از شیشه یا پلاستیک ساخته شده و بدنه آن همواره به صورت مدرج طراحی میشود. به طور کلی بورت برای برداشتن مقادیر مختلفی از مایعات در تیتراسیون مورد استفاده قرار می گیرد که این حجم مشخص توسط بدنه مدرج و سوپاپ خروجی کنترل میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این ابزار آزمایشگاهی، میتوانید به مقاله بورت آزمایشگاهی چیست مراجعه کنید.
کاربردهای اصلی بورت چیست؟
برای اینکه با تفاوت پیپت و بورت آزمایشگاهی آشنا شوید، ابتدا باید نحوه عملکرد هر یک از این ابزار را بدانید؛ به همین دلیل در ابتدا به سراغ کاربردهای بورت میرویم. همانطور که پیشتر گفته شد، بورتها، لولههایی استوانهای با بدنهای مدرج برحسب میلیلیتر هستند که این درجهبندی در یک قسمت بالا با عدد صفر و در قسمت پایین با عدد پنجاه شمارهگذاری میشود. در پایین این ابزار سوپاپی برای کنترل دقیق خروج مایعات قرار دارد.
قبل از شروع کار با بورت ابتدا باید بورت را بهوسیله گیره مخصوص به پایه فلزی متصل کرده و سپس داخل بورت را به کمک قیف یا یکی از فلاکسهای آزمایشگاهی از مایع مورد نظر پر کنیم. برای کنترل جریان خروج مایع، از شیر تعبیهشده در انتهای ابزار استفاده میشود که نحوه قرارگیری سوپاپ، حالت مختلف خروجی و نحوه عملکرد آن را مشخص میکند. به این صورت که اگر سوپاپ در حالت افقی قرار داشته باشد به معنای بسته بودن و در مقابل سوپاپ عمودی به معنای باز بودن شیر بورت است. حال اگر سوپاپ خروجی در انتهای بورت بهصورت مورب قرار گیرد، در این صورت مایع درون بورت بهصورت قطرهقطره و یا به آهستگی از آن خارج میشود. برای مشاهده و خرید بورت آزمایشگاهی روی لینک درج شده کلیک کنید.
پیپت چیست؟
برای آشنایی با فرق پیپت و بورت آزمایشگاهی باید نحوه عملکرد هر یک از این ابزارها را بهصورت جداگانه بدانید. در بخش قبلی از بورت و نحوه عملکرد آن گفتیم، حال نوبت به پیپت آزمایشگاهی میرسد. در آزمایشگاههای شیمی، زیستشناسی و پزشکی به منظور برداشتن و انتقال حجم معینی از مایعات و یا محلولهای شیمیایی از ابزاری به نام پیپت استفاده میشود.
این ابزار مانند بورتها بیشتر از جنس پلاستیک و یا شیشهای ساخته میشود. در واقع پیپتها لولهای نازک شیشهای با دو سر باز هستند که از یکسو قطری بهاندازه قطر استوانه شیشهای و از جهت دیگر روزنهای بهاندازه نوک یک قطرهچکان دارند. از انواع پیپتها با توجه به نوع آزمایش و کاراییشان استفاده میشود. به عنوان مثال پیپتهای شیشهای، ابزاری دقیقتر برای اندازهگیری هستند و از آنها برای انتقال محلولهایی با دقت میلیلیتر استفاده میشود.
کاربردهای اصلی پیپت چیست؟
برای درک بهتر تفاوت پیپت و بورت آزمایشگاهی باید با کاربرد هر ابزار آشنا شوید، پس در ادامه مقاله با ما همراه باشید. همانطور که گفتیم پیپت، ابزاری آزمایشگاهی است که از آن در آزمایشگاههای بالینی و تحقیقاتی برای انتقال حجم معینی از مایعات و یا محلولهای شیمیایی استفاده میشود. پیپتهای پلاستیکی معمولاً یکبارمصرف بوده و در مقابل از پیپتهای شیشهای میتوان بهدفعات بیشتر استفاده کرد. پیپتها انواع و کاربردهای مختلفی دارند که برای مشاهده و خرید پیپت آزمایشگاهی می تواند روی لینک مشخص شده کلیک کنید.
سوالات متداول
هنگام کار با پیپت به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
در هنگام کار با پیپت هرگز از دهان استفاده نکنید. برای این کار میتوانید از حباب مخصوص و پو آر استفاده کنید و بهترین روش برای برداشت و خارج کردن محلول، عمود نگهداشتن پیپت در هنگام کار است.
تفاوت پیپت و بورت آزمایشگاهی چیست؟
بهطورکلی پیپتها شامل دو مدل حبابدار و مدرج هستند که پیپت حبابدار استوانهای و پیپت مدرج لوله باریکی برای اندازهگیری مقادیر مختلف است. بورتها به لحاظ شکل ظاهری شبیه پیپتها هستند، اما در انتها بورت یک سوپاپ جهت کنترل خروج مایعات نصبشده است. درواقع فرق پیپت و بورت آزمایشگاهی در مکانیسم خروج مایعات از درون آنهاست که در بورتها عمل خروج مایعات توسط شیر خروجی انجام میشود، اما خروج مایعات از پیپت به بیرون بهصورت قطره چکانی است.
سخن پایانی
در پایان مقاله تفاوت پیپت و بورت آزمایشگاهی چیست، میتوان گفت که به صورت کلی هر دو ابزار از جنس شیشه یا پلاستیک هستند و از هر دو در حجمسنجی استفاده میشود. هر دو ابزار به صورت لولهای و همراه با دو سر باز، مدرج و نازک به نظر میرسند، اما اصلیترین فرق پیپت و بورت آزمایشگاهی در نحوه خروج مایعات و یا محلولها از آنها است که این عمل در بورتها توسط شیر خروجی و در پیپتها به صورت قطره چکانی است.