همزن مکانیکی چیست و چه کاربردی در آزمایشگاه دارد؟
همزن مکانیکی وسیلهای است که به طور گسترده در آزمایشگاهها مورد استفاده قرار میگیرد و از یک آهنربای چرخان یا یک آهنربای الکتریکی ثابت تشکیل شده است که یک میدان مکانیکی دوار را برای هم زدن و مخلوط کردن مایعات ایجاد میکند. از این دستگاه برای هم زدن یا مخلوط کردن یک محلول، غوطهور کردن چیزی در یک مایع، چرخاندن سریع و … استفاده میشود. همزن مکانیکی انواع گوناگونی دارد و هر کدام کاربردهای مختص خودشان را دارند. اگر میخواهید با این وسیله آزمایشگاهی مهم آشنا شوید و بدانید که به راستی همزن مکانیکی چیست و چه استفادههایی دارد، در ادامه همراه ما باشید.
کاربرد همزن مکانیکی چیست؟
اگر بخواهید در رابطه باکاربرد همزن مکانیکی در آزمایشگاه بدانید، باید بگوییم که مخلوط کردن یک فعالیت اساسی در آزمایشگاههای تحقیقاتی سرتاسر جهان است. غوطه ور ساختن، مخلوط و یا حل کردن از جمله کاربردهای مهم در استفاده از همزنهای مکانیکی هستند. انواع متداول از این تجهیزات آزمایشگاهی، همزنهای مکانیکی سربار، سقفی و حرارتی هستند که در ادامه بیشتر درباره آنها توضیح میدهیم.
بسیاری از مدلهای همزن مکانیکی دارای صفحه داغ برای گرم کردن و مخلوط کردن همزمان هستند. به طور کلی همزن مکانیکی دستگاهی است که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد، اما عمدتاً در صنایع دارویی و غذایی کاربرد دارد. این دستگاه اجازه میدهد تا واکنش دهندهها را در دمای یکنواخت مخلوط کنید. همچنین باعث جلوگیری از جوش شدید در ظرف در بسته هنگام جوشیدن میشود. از طرفی میتوان همزن مکانیکی را برای تسریع سرعت واکنش و سرعت تبخیر استفاده کرد. بنابراین نحوه استفاده از همزن مکانیکی، به نیاز شما بستگی دارد.
پیشنهاد میکنیم با کلیک بر روی لینک درج شده مقاله انواع هیتر آزمایشگاهی و مهم ترین کاربردهای آن را نیز مطالعه کنید و اطلاعات بیشتری به دست آورید.
فرآیندهای هم زدن در آزمایشگاهها همانطور که گفتیم بسیار رایج است. چرا که دائماً نیاز دارید که محلولهای گوناگون را ترکیب کرده و آزمایشهایی را با مخلوط کردن چندین ماده، انجام دهید. به همین خاطر تکنسینهای آزمایشگاه باید از بهترین تجهیزات برای هم زدن و اختلاط استفاده کنند تا از نتایج ثابت اطمینان حاصل کنند. متأسفانه، برخی از آزمایشگاهها به دلیل استفاده همزنهای نامناسب، سطح عملکرد خوبی دریافت نمیکنند.
نحوه استفاده از همزن مکانیکی
در این بخش از مقاله همزن مکانیکی چیست میخواهیم نحوه استفاده از این دستگاه را خدمتتان شرح دهیم. همزنهای مکانیکی از یک میدان مکانیکی دوار برای به حرکت درآوردن نوار همزن، حین مخلوط کردن مایع استفاده میکنند. حرکت این نوار همزن به سرعت با هم زدن، مخلوط مورد نیاز را ایجاد میکند. توجه داشته باشید که سرعت میدان مکانیکی توسط کاربر قابل کنترل است و میتوان عملیات مخلوط کردن را سفارشی سازی کرد.
بسته به کاربرد، میتوانید همزن مکانیکی خود را با صفحات داغ انتخاب کنید تا نمونههای شما در حین هم زدن، گرم نیز بشوند. با استفاده از صفحات گرمایشی میتوانید نمونههای بسیار متنوعی را برای کاربردهای مختلف آزمایشگاهی ایجاد کنید.
نوار همزن برای عملکرد مناسب، باید در کف ظرف قرار گیرد و چرخش اولیه آن به شکل یک گرداب، مشخص میشود. همزنهای مکانیکی که اغلب برای ساخت محلولهای مورد استفاده در آزمایشگاه مناسب هستند، نقش مهمی در به حداقل رساندن خطر آلودگی ایفا میکنند، زیرا فقط یک میله آهنربایی خنثی در آنها وجود دارد که در داخل محلول مورد نظر قرار میگیرند. همچنین تمیز نگه داشتن این دستگاه بسیار آسان است.
لازم به ذکر است که همزن دستی با همزن مکانیکی متفاوت است. همزن مکانیکی برای فرآیند اختلاط قابل تکرار برای مدت زمان طولانیتر کاربرد دارد. در مواردی که نیاز دارید فرآیند دیالیز پروتئین بر روی نمونه انجام شود، باید نمونه را برای مدت طولانی در همزن قرار دهید. در واقع بسیاری از آزمایشگاهها اختلاط نمونه یک شبِ را ترجیح میدهند، بنابراین آنها میتوانند از زمان ارزشمند خود استفاده بهینه کنند.
نکاتی برای استفاده ایمن از همزن مکانیکی
خوب است بدانید که هر دستگاه دارای یک کتابچه راهنما و دستورالعمل نحوه عملکرد است. برخی از دستگاهها نیز باید با رعایت احتیاطهای خاصی مورد استفاده قرار گیرند، به ویژه دستگاههای آزمایشگاهی که آزمایشهایی با استفاده از چندین نوع مختلف از مواد را انجام میدهند. در اینجا چند نکته در مورد نحوه استفاده ایمن از همزن مکانیکی آورده شده است:
- همیشه مواظب علائم هشدار دهنده باشید، زیرا میتوانید قبل از اینکه اتفاقی بیفتد، از اشتباه کردن اجتناب کنید.
- هرگز از همزن مکانیکی در اتاق مرطوب یا مکانی که احتمال پاشش آب وجود دارد، استفاده نکنید.
- همزن مغناطیسی را در مکانی که معمولاً دمای آن ثابت است نصب کنید.
- دستگاههای دیگر مانند تنظیمکننده سرعت، ساعتها و غیره میتوانند تحت تأثیر همزن مغناطیسی قرار گیرند و بنابراین بهتر است قطعات مغناطیسی یا فلزی را از آن دور نگه دارید.
کلام آخر
حال که به خوبی با کاربرد همزن مکانیکی در آزمایشگاه آشنا شدید، بهتر است در پایان این مقاله به شما مخاطبین گرامی فروشگاه شیمیبیو بگوییم که شما با کلیک بر روی لینک و ورود به صفحه دستگاه های آزمایشگاهی میتوانید، علاوهبر مشاهده مدلهای مختلف همزن های مکانیکی، برای خرید سایر دستگاههای آزمایشگاهی پر کاربرد دیگر نظیر شیکر، میکسر، سانتریفیوژ و کوره الکتریکی نیز اقدام کنید.